Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

Ακολουθεί η ομιλία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4/1/2012 για την κατάσταση στον Ενιαίο Φορέα Δράσεων Δήμου Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας και τις απόψεις μου ώστε να λειτουργήσει.

Κυρία Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Λόγω της αποχώρησής μου από τη θέση του Προέδρου, ήθελα να σας ενημερώσω προκειμένου να γίνετε γνώστες της κατάστασης στον Ενιαίο Φορέα Δράσεων του Δήμου Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνος. Κατάσταση που δεν διαφέρει πολύ από αυτή που αντιμετωπίζει το κάθε νοικοκυριό και η κάθε επιχείρηση αφού η οικονομική κρίση αγγίζει όλους τους τομείς της κοινωνίας μας.
Όταν αναλάβαμε να ενοποιήσουμε τα νομικά πρόσωπα των δυο πρώην Δήμων, διαπιστώσαμε ότι οι οφειλές προς προμηθευτές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, ανέρχονταν στο ποσό του 1.083.329,90 ευρώ. Από αυτά το ποσό των 200.751,50 ευρώ προερχόταν από τα νομικά πρόσωπα της Νέας Χαλκηδόνας και το ποσό των 882.578,40 ευρώ από τα νομικά πρόσωπα της Νέας Φιλαδέλφειας. Επιπρόσθετα σε αυτά, πρόσφατα λάβαμε ειδοποίηση από το ΙΚΑ ότι για το νομικό πρόσωπο της Φιλαρμονικής της Νέας Φιλαδέλφειας οφείλεται ποσό ύψους 281.855,88 ευρώ μέχρι 31/1/2009. Έχω επανειλημμένα πει σ αυτή την αίθουσα ότι δεν με αφορά το πότε, πως και από ποιόν δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση, αλλά τουλάχιστον επιτρέψτε μου να πω ότι δεν δημιουργήθηκε από εμάς.
Για να αντιλήφθητε την δυσμενή κατάσταση που αντιμετωπίσαμε πρέπει να ενημερωθείτε επίσης ότι τα τελευταία 5 χρόνια, συνολικά τα νομικά πρόσωπα επιδοτήθηκαν από τους πρώην Δήμους, κατά Μ.Ο., με το ποσό των 2.798.561,62 ευρώ και κατά το έτος 2011 (μέχρι 6/12) με το ποσό των 1.600.200,00 ευρώ. Πρέπει να συνυπολογίσετε ότι μόνο το κόστος μισθοδοσίας και άλλων ανελαστικών εξόδων (ΔΕΚΟ, ενοίκια κ.λ.π.) ανέρχεται μηνιαίως περίπου στο ποσό των 180.000 ευρώ.
Μοναδικές πηγές εσόδων του Νομικού Προσώπου είναι η επιχορήγηση από τον Δήμο και η είσπραξη συνδρομών από τις δραστηριότητές του. Στις 19 Μαΐου 2011 στείλαμε ενημέρωση προς την οικονομική υπηρεσία και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο στην οποία αναφέραμε τις ανάγκες του Ενιαίου Φορέα Δράσεων και ζητούσαμε ενημέρωση ώστε να μπορούμε να προγραμματίσουμε τις δραστηριότητές μας. Σε αυτή αναφέραμε ότι είναι απαραίτητο να επιδοτηθούμε με το ποσό των 400.000 ευρώ μηνιαίως ώστε εκτός από τη μισθοδοσία, να καλύπτουμε τα τρέχοντα μηνιαία έξοδα λειτουργίας των παιδικών σταθμών, των ΚΑΠΗ, του Πνευματικού Κέντρου και των αθλητικών δραστηριοτήτων και επίσης με ορίζοντα 12 μηνών να εξοφλήσουμε τα χρέη των προηγουμένων ετών. Επίσης προγραμματίσαμε να προβούμε σε ρύθμιση των χρεών προς το ΙΚΑ. Πιστεύαμε ότι με σωστή οργάνωση, περιστολή εξόδων και χρηστή διαχείριση, θα είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δυστυχώς ο Δήμος δεν κατάφερε να ανταποκριθεί.
Επιπρόσθετα στα οικονομικά δεδομένα, είχαμε την άρνηση μέχρι σήμερα της Κεντρικής Εξουσίας να μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε τα περισσότερα προγράμματα του Φορέα καθώς μας απέρριψαν έγκριση σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ζητήσαμε 25 και εγκρίθηκαν 5), σε συμβάσεις έργου (ζητήσαμε 36 και εγκρίθηκαν 4) και σε συμβάσεις προπονητών μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί καμία). Επίσης μας υποχρεώνουν όλες οι συμβάσεις να καλύπτονται 100% από έσοδα των δραστηριοτήτων που αφορούν και να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα χωρίς να δέχεται καμία αμφισβήτηση.
Η δυνατότητα που παρέχεται σήμερα είναι να διατηρήσουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του Ενιαίου Φορέα. Πρέπει να διατηρήσουμε όλες τις δραστηριότητες του Ενιαίου Φορέα με την προϋπόθεση ότι μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά. Αυτό σημαίνει ότι με τη συνεργασία όλων, μπορούμε να συντηρήσουμε αυτές τις δραστηριότητες με προσιτές (σύμφωνα με την ελεύθερη αγορά) επιβαρύνσεις, όχι όμως δωρεάν αφού αυτό θα οδηγήσει στην απόλυτη κατάργησή τους σύντομα και την σίγουρη προσφυγή μας στην ιδιωτική αγορά. Όσων από εμάς έχουν την οικονομική δυνατότητα. Μπορούμε επίσης να παρέχουμε δωρεάν ή με σημαντική μείωση τις υπηρεσίες, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι μια απόφαση που πρέπει να κατανοήσουμε ώστε να την πραγματοποιήσουμε. Ταυτόχρονα ως διοίκηση αναζητήσαμε τρόπους να λειτουργήσουν ανταποδοτικά προγράμματα, όπως το «έχω προνόμιο» που αφορά στην εξασφάλιση σημαντικής έκπτωσης στην τοπική αγορά (καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, κομμωτήρια κλπ) και αποσκοπεί στην επιστροφή ουσιαστικά της συνδρομής, στους συμμετέχοντες στις δραστηριότητες και την ενίσχυση της τοπικής αγοράς που κι αυτή μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Επίσης σκοπεύαμε, να περικόψουμε περαιτέρω τις λειτουργικές δαπάνες του Ενιαίου Φορέα που ήδη έχουν περικοπεί κατά 40%.
Ειδικά για το θέμα της Φιλαρμονικής του Δήμου μας έχω να σας ενημερώσω για τα εξής: Μέχρι στιγμής έχει απορροφήσει το 30% των πληρωθέντων οφειλών από προηγούμενα έτη κι αυτό γιατί από αυτή τη διοίκηση αντιμετωπίστηκε ως προτεραιότητα. Το κόστος λειτουργίας της ανέρχεται στο ποσό των 270.000 ευρώ ετησίως και είναι δυσβάστακτο αυτή την εποχή. Είναι όμως τιμή για την πόλη μας η λειτουργία της και πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί. Η λύση που έχει μέχρι στιγμής επεξεργαστεί είναι η μείωση των μελών της από 38 σε 18-20 και ταυτόχρονα η έναρξη διδασκαλίας μαθημάτων στα σχολεία της πόλης ώστε σε διάστημα 2-3 ετών να υπάρξει εθελοντική συμμετοχή.
Κατά τη γνώμη μου η περίπτωση της λήψης δανείου από τον Ενιαίο Φορέα, πριν την απόλυτη εφαρμογή των παραπάνω, δεν ενδείκνυται, καθώς με τον τρόπο αυτό θα κληθεί όλη η πόλη να αποπληρώσει τις οφειλές που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες όσων συμμετείχαν στις δραστηριότητες των πρώην νομικών προσώπων (αθλητικές, εργαστηρίων κλπ). Υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του, εφόσον υπάρξει συνεννόηση πρώτα στη διοίκηση (γεγονός που μέχρι σήμερα δεν συνέβη) και κατόπιν με την αντιπολίτευση. Και γι αυτό πιστεύω ότι στο Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα (παρότι δεν το απαιτεί ο νόμος) πρέπει να συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί. Προσπαθήσαμε να είμαστε ρεαλιστές. Εφόσον κατανοήσετε κι εσείς τη αναγκαιότητα αυτού, μπορούμε να επιτύχουμε. Αυτή η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας, ο Δήμος μας, η οικογένειά μας δεν είναι παροδική. Θα μας ταλαιπωρήσει τα επόμενα χρόνια και αφορά όχι μόνο αυτή διοίκηση αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν.

Νίκος Παπανικολάου
Δημοτικός Σύμβουλος
Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου