Powered By Blogger

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Η σύνθεση δεν μπορεί πλέον να είναι επίφαση

Οι Δημοτικές Εκλογές του ερχόμενου Μαΐου θα διεξαχθούν βάση του νέου εκλογικού νόμου που ονομάστηκε «Κλεισθένης». Μια από τις σημαντικές αλλαγές που θα ισχύσουν είναι η απλή αναλογική για την εκλογή των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο μια δημοτική παράταξη να αποκτήσει πλειοψηφία στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να λάβει την πρώτη Κυριακή ποσοστό άνω του 50% για να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία 17 Συμβούλων.
Το νέο σύστημα είναι απόλυτα δημοκρατικό και θα έλεγα ότι,
εφόσον συνεχίσει να ισχύει, το επόμενο βήμα θα ήταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να εκλέγονται από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ανεξάρτητα από την Δημοτική Παράταξη στην οποία θα ανήκουν. Έχει συμβεί και σε εμένα προσωπικά να επιθυμώ να ψηφίσω ένα ικανό πρόσωπο και να μην μπορώ διότι βρίσκεται σε άλλο συνδυασμό. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει όταν και τα πολιτικά πρόσωπα αποδείξουν την «ωριμότητά» τους. Τώρα πρέπει να την αποδείξουν οι πολίτες, με τις επιλογές τους.
Είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας θα δημιουργήσει σοβαρή αναστάτωση. Δήμαρχοι, παρατάξεις και Σύμβουλοι που στο παρελθόν λειτουργούσαν απαξιωτικά προς τις άλλες παρατάξεις, δεν μπορούν να έχουν θέση στη νέα διακυβέρνηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η σύνθεση και η συνεννόηση δεν μπορεί πλέον να είναι επίφαση. Πρέπει να αποδεικνύεται από το παρελθόν και να υπάρχουν «εγγυήσεις» ότι θα ακολουθηθεί στο μέλλον. Πρέπει δε, να υπάρξουν ισχυρές παρατάξεις ώστε αυτοί που θα λειτουργήσουν με διαλυτική νοοτροπία να απομονωθούν, πρώτα από τον κοινωνικό ιστό και στη συνέχεια από τα όργανα αποφάσεων και διοίκησης του Δήμου.
Είναι πολύ εύκολο να προσπαθήσει κάποιος να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία του, με την αμετροέπεια που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε αυτές τις εκλογές δεν πρέπει να αποδείξουμε πράγματα στους εαυτούς μας αλλά στους συμπολίτες μας.
Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, κάθε έντιμο και συνετό πολιτικό πρόσωπο, πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία του στην προσπάθεια σύνθεσης, πρώτα την περίοδο προ των εκλογών και βεβαίως την δύσκολη μετεκλογική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου