Powered By Blogger

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΣΑΡΩΤΙΚΗ αναμόρφωση


Μια σαρωτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας για το έτος 2015, έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, η Δημοτική Αρχή. Αυτό, από μόνο του, καθιστά ανειλικρινή τον αρχικό προϋπολογισμό (όπως τονίστηκε από όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης) και θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταψήφισή του. Επιπρόσθετα όμως δημιούργησε δεκάδες ερωτήματα που οδήγησαν ξανά στην απομόνωση την Δημοτική Αρχή και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει (αποχές, λευκά και παρόν θεωρούνται αρνητικές ψήφοι).
Μερικά από τα σημαντικότερα που τόνισα και προσωπικά, είναι τα παρακάτω:

ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
Το ιστορικό
Το Δημοτικό μας συμβούλιο έχει αποφασίσει να δίδεται «δεκατιανό» σε παιδιά οικογενειών που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση. Αρχικά η διοίκηση συμπεριέλαβε ποσό 54.000 ευρώ ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Το ύψος του ποσού αυτού προϋποθέτει διενέργεια διαγωνισμού.

Τι αλλάζει
Ο Δήμος δεν θα ενεργήσει «ο ίδιος» για την προμήθεια των απαραίτητων ειδών διατροφής. Θα επιμερίσει το κονδύλι στα δύο νομικά πρόσωπα που διαχειρίζονται την πρωτοβάθμια και
δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να δοθούν πειστικές απαντήσεις για τον λόγο που θα συμβεί αυτό. Η ενέργεια παραπέμπει σε πιθανή κατάτμηση, τη στιγμή μάλιστα που οι προμήθειες πρέπει να γίνονται συγκεντρωτικά για όλες τις δραστηριότητες του Δήμου μας. Ίδωμεν. Η πρότασή μου είναι ο Δήμος μας να αναλάβει εκ των έσω (υπάρχει υποδομή και προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς), την παρασκευή του «δεκατιανού».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
Το ιστορικό.
Η Δημοτική Αρχή κατέθεσε και το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε, τον περασμένο Δεκέμβριο, νέα αυξημένα τέλη για τους μικροπωλητές της πρωτομαγιάς. Τόνισα προσωπικά τότε ότι η Διοίκηση δεν είχε υπολογίσει ότι φέτος ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς δεν θα είναι διήμερος (γεγονός που αιφνιδίασε την διοίκηση που δεν το είχε λάβει υπόψη της) και τα τέλη πρέπει να διαμορφωθούν ανάλογα.

Τι αλλάζει
Η Διοίκηση κατέθεσε αναπροσαρμογή (αύξηση) των τελών σε όλες τις κατηγορίες, χωρίς να αναμορφώσει ανάλογα τον προϋπολογισμό με αύξηση του αντίστοιχου κωδικού εσόδου. Αυτό δημιουργεί ένα σοβαρό ερώτημα. Ποιος από τους προϋπολογισμούς είναι αληθής; Ο αρχικός του Δεκεμβρίου με τα μειωμένα τέλη ή ο αναμορφωμένος του Φεβρουαρίου με τα αυξημένα τέλη; Θυμίζω ότι οι σοβαρότερες προϋποθέσεις σύνταξης ενός προϋπολογισμού είναι η ισοσκέλιση και η ειλικρίνεια.

ΓΙΑ ΤΗΝ MAVA
Το κτίριο της πρώην Renault, παραμένει εδώ και πολλά χρόνια σε άθλια κατάσταση. Αυτό συμβαίνει διότι ο Δήμος μας, αμφισβητεί τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες και διεκδικεί τον χώρο. Κατατέθηκε μάλιστα, προ έτους, αίτηση αναίρεσης σε δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες. Η Δημοτική Αρχή πρόσθεσε κωδικό στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού για απαλλοτρίωση του χώρου. Τονίστηκε ότι το γεγονός αυτό, ουσιαστικά αναγνωρίζει την ιδιοκτησία στους αντιδίκους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή έγινε λίγες μέρες πριν την εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ
Η πόλη μας ασχολείται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα με το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ. Το περασμένο φθινόπωρο, η διεύθυνση δασών (με αφορμή την επικαιροποίηση που ζήτησε η Περιφέρεια Αττικής, για να χρηματοδοτήσει με 750.000 ευρώ, την εφαρμογή της μελέτης αξιοποίησης του άλσους)ζήτησε από τον Δήμο μας, να τροποποιήσει την μελέτη, στο κομμάτι που αφοράπαρεμβάσεις στον χώρο που ανήκει στην ΑΕΚ. Το κονδύλι περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Το κονδύλι δεν υπήρχε στο αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας αλλά προστέθηκε στη συνέχεια μαζί με άλλους 43 κωδικούς. Παραμένει σοβαρό ερώτημα γιατί δεν υπάρχει στο Τεχνικό Πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλα τα έργα που πρόκειται να γίνουν στην πόλη το τρέχον έτος.

Επίσης, η Δημοτική Αρχή ζήτησε την συμμετοχή ενός εκπροσώπου στην επιτροπή που θα διαχειριστεί την Πρωτομαγιά και έλαβε αρνητική απάντηση (είναι πάγια θέση της αντιπολίτευσης μετά τον αποκλεισμό από τις βασικές επιτροπές του Δήμου μας). Η αντιπολίτευση, αρνήθηκε να ψηφίσει και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Κοινωφελούς Επιχείρησης καθώς, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε κονδύλι 1.625 ευρώ μηνιαίως, για την πρόσληψη αυτοαπασχολουμένου λογιστή (8ωρη απασχόληση). Ψηφίστηκε η συνέχιση του έργου του παιδικού σταθμού της Νέας Χαλκηδόνας (διενέργεια νέου δημόσιου διαγωνισμού).

Έγινε αποδοχή επιχορήγησης ποσού 190.000 ευρώ. Αφορά ένα από τα 9 μέτρα αναζωογόνησης που είχα καταθέσει ως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, το 2013. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 2 προτάσεις, συνολικού ύψους 235.000 ευρώ.
Δόθηκε έγκριση δαπάνης για τα εγκαίνια του παιδικού σταθμού της Νέας Φιλαδέλφειας, έργο που το ξεκίνησα όταν διετέλεσα αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, το καλοκαίρι του 2013. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου