Powered By Blogger

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ


Μεγάλη συζήτηση γίνεται τους τελευταίους μήνες για τους παιδικούς σταθμούς και τα «τροφεία» που αποφάσισαν πρόσφατα να μπουν τα Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα και της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Μέρος της αντιπολίτευσης θεωρεί ότι έπρεπε να γίνει ένταξη των παιδικών σταθμών σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που επιδοτεί τα παιδιά. Επιμένει σε αυτή την επιλογή παρότι γνωρίζει ότι με τον τρόπο αυτό ούτε χρήματα θα μπορούσε να εισπράξει ο Ενιαίος Φορέας (λόγω των οφειλών του στο ΙΚΑ τα τελευταία 20 χρόνια) ούτε να διασφαλίσει την εισαγωγή τους παιδικούς σταθμούς παιδιών της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας.

Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι οικογένειες ανεξάρτητα τόπου διαμονής με μοναδικό κριτήριο την καταβολή εισφοράς υπέρ της εργατικής εστίας, μέσω του ΙΚΑ. Αποκλείονται λοιπόν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και υπάλληλοι του δημοσίου. Σε συνδυασμό με το εισοδηματικό κριτήριο που θέτει ως πρωτεύον το πρόγραμμα θα ανοίγαμε τις πόρτες των παιδικών σταθμών σε αλλοδαπούς που παρουσιάζουν χαμηλά εισοδήματα και μάλιστα ούτε καν από τις πόλεις μας.

Όπως καταλαβαίνετε ούτε εισροή χρημάτων θα υπήρχε στο ταμείο του Ενιαίου Φορέα ούτε τα παιδιά της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας θα επιλέγονταν για τους παιδικούς σταθμούς. Σε αυτή την άσχημη οικονομική συγκυρία η επιλογή ήταν να στηρίξουμε οικονομικά τους συμπολίτες μας. Κατά τη γνώμη μου που εξέφρασα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, οικονομικός μετανάστης νοείτε αυτός που αναζητά μια καλύτερη τύχη μακριά από την πατρίδα του. Εφόσον η οικονομικές συγκυρίες δεν του το επιτρέπουν, οφείλει να την αναζητήσει αλλού και όχι να ζει σε βάρος του ντόπιου πληθυσμού. Παρόλα αυτά τον περασμένο Ιούλιο, στην ομόφωνη απόφασή του, το Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα πρόβλεψε τις περιπτώσεις αυτές που έχριζαν ιδιαίτερης μεταχείρισης όπως αναπήρους, πολυτέκνους, άγαμες μητέρες κλπ ανεξάρτητα από την καταγωγή τους. Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε όλα τα παιδιά αν υπήρχε η κτιριακή υποδομή και η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού.

Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που την περασμένη χρονιά όλοι οι δημότες – κάτοικοι  των πόλεών μας, κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέσεις για τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας και αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη που δυστυχώς λόγω της χωρητικότητας τους, δεν μπήκαν παιδιά αλλοδαπών.

Όσον αφορά την επιβολή τροφείων έχω γράψει και στο παρελθόν ότι είναι αδύνατο στην παρούσα οικονομική συγκυρία και με τα χρέη που υπάρχουν από το παρελθόν να συνεχίσουν να λειτουργούν οι σταθμοί εφόσον δεν συμμετέχουν οι ωφελούμενοι. Είναι και άδικο για τους υπόλοιπους συμπολίτες μας που δεν χρησιμοποιούν την υπηρεσία, να καλύπτουν πλήρως τη δαπάνη για τη λειτουργία της. Η πρότασή μου είναι να κληθούν οι γονείς, να καταβάλουν μηνιαίως, το 0,5% του κατά κεφαλήν εισοδήματος της οικογένειας με απαλλαγή για οικογένειες που το εισόδημά τους είναι κάτω από 5.000 ευρώ κατά κεφαλήν. Επίσης να διατηρηθεί το κριτήριο του δημότη-κατοίκου.

Οι στιγμές δεν επιτρέπουν σπέκουλα και λαϊκισμό. Ζητούν σοβαρότητα και υπεύθυνη στάση. Αυτό να περιμένετε από εμένα, με κάθε κόστος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου