Powered By Blogger

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΣΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ



Όλοι ασχολούνται με τον τρόπο απονομής της σημαίας στους μαθητές και κανένας με τον συμβολισμό του σημαιοφόρου, των παραστατών και της ίδιας της παρέλασης. 


Η παρέλαση συμβολίζει την προέλαση των στρατιωτικών σωμάτων, στο πεδίο της μάχης. Ο σημαιοφόρος του στρατιωτικού τμήματος οφείλει, πρώτος αυτός, να σηκώσει την σημαία στα καταλαμβανόμενα εδάφη, ώστε να γνωρίζουν οι υπόλοιποι την αίσια εξέλιξη της μάχης και οι παραστάτες είναι επιφορτισμένοι να αναλάβουν τον ρόλο του σημαιοφόρου όταν αυτός πέσει στη μάχη. Και οι απώλειες σημαιοφόρων είναι συχνές αφού τοποθετούνται πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αυτή την ευθύνη, την αναλαμβάνουν οι πιο ικανοί.

Αυτός είναι ο συμβολισμός παγκόσμια. Και στη δική μας περίπτωση ο σημαιοφόρος πρέπει να γνωρίζει ότι θα φροντίσει (με τη ζωή του), την γαλανόλευκη με τον σταυρό.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν εξηγώντας στα παιδιά τον συμβολισμό και ας ζητήσουμε εθελοντές. Γιατί δεν είναι και λίγο να ξέρεις ότι το πιθανότερο είναι να πέσεις στη μάχη. Προσωπικά πιστεύω ότι πολλοί θα βρεθούν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη και ταυτόχρονα τιμή.

Πάντως με κλήρωση σημαιοφόρος δεν γίνεσαι. Είναι και λίγο αστεία η σκηνή του λοχαγού, να τραβάει χαρτάκι, πριν τη μάχη στο Σαραντάπορο τον Οκτώβριο του 1912, για τη απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου