Powered By Blogger

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ: ΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ...


Ένα φυλλάδιο στο οποίο δεν αναφέρεται, ούτε ένα θετικό στοιχείο που θα απορρέει από την επανακατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, μοίρασε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 27/6/2016 η Δύναμη Πολιτών. Η παράταξη του Δημάρχου Άρη Βασιλόπουλου. Τίποτα θετικό δεν θα απορρέει φίλες και φίλοι, από μια επένδυση 80 εκατομμυρίων ευρώ που θα γίνει στην πόλη μας. Επειδή όμως ακόμα κι αυτό μπορεί να συμβαίνει, ας δούμε την
επιχειρηματολογία της Δημοτικής Αρχής και ας δούμε και με μια αντικειμενική προσέγγιση, τι θα μπορούσε να έχει ήδη κερδίσει η πόλη μας, αν δεν επικρατούσαν ιδεοληψίες.

Αρχικά πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχε στην πόλη αυτό το γήπεδο. Δεν μιλάμε για παρθενογένεση. Ρώτησα πριν λίγους μήνες, έναν από τους ειδικούς που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Διοίκηση, όταν αυτός  επιχειρηματολογούσε για την καταστροφή που θα φέρει το νέο γήπεδο, «δηλαδή αν υπήρχε ακόμα το παλιό, θα εισηγούσασταν την κατεδάφιση του;» και φυσικά δεν μου απάντησε. Το γήπεδο υπήρχε φίλες και φίλοι. Τότε που υπήρχαν χειρότερες συγκοινωνίες, μικρότερες οδικές αρτηρίες, χωρίς μετρό και τραμ, χωρίς κανέναν χώρο στάθμευσης. Και όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι αναμνήσεις μας είναι αρνητικές, δεν θα την «φάμε» την πλύση εγκεφάλου. Ένα γήπεδο που είχε φτάσει να φιλοξενεί μέχρι και 40.000 θεατές. Και οπαδούς αντιπάλων ομάδων που σήμερα δεν μετακινούνται ώστε να γίνουν επεισόδια.

Πολεοδομικά, το οικόπεδο της ΑΕΚ, δεν εντάσσεται στο προεδρικό διάταγμα για τον προσφυγικό οικισμό της Νέας Φιλαδέλφειας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι συντελεστές οικοδόμησης ακολουθούν αυτούς της υπόλοιπης πόλης. Και αυτούς δεν τους εξαντλεί το νέο γήπεδο. Τι ζητά ο κ. Βασιλόπουλος; Να το πω περιγραφικά. Χτίζει κάποιος δίπλα στην μονοκατοικία σου. Δεν κάνει υπέρβαση αλλά εσύ ντε και καλά θέλεις να χτίσει μονοκατοικία, για να μην σου κρύβει τον ήλιο. Θα μπορούσε να πει κάποιος το ίδιο για τις πενταόροφες πολυκατοικίες της Νέας Ιωνίας, απέναντι από τα προσφυγικά που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση του ήλιου πριν τις 11 το πρωί. Παρόλα αυτά το γήπεδο μετακινείται βορειοανατολικά ώστε να απέχει ακόμα περισσότερο από τα γειτονικά σπίτια.

Για τους κινδύνους που απορρέουν για το άλσος. Αυτοί υπήρχαν και με το παλιό γήπεδο και καλό θα ήταν να αντιμετωπιστούν. Άσχετα που δεν κινδύνευσε ποτέ. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει στη διαχειριστική μελέτη για το άλσος που ψήφισε πριν λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο και περιμένουμε η εφαρμογή της, να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Κίνδυνος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του άλσους δεν υπάρχει Σχετικό έγγραφο από το υπουργείο επισυνάφθηκε στη διαχειριστική μελέτη για το άλσος και μιλά για την μη ισχύ του επίμαχου άρθρου 43 του ν.4277/14 που αφαιρούσε την αρμοδιότητα του άλσους από τον Δήμο. Άλλωστε θα μπορούσε να κάνει διαχειριστική μελέτη ο Δήμος για κάτι που δεν του ανήκει; Πόσο μάλλον να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.

Για την κυκλοφορία και την στάθμευση είναι στο χέρι της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής η διαχείριση της. Πρόσφατα ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την απαγόρευση της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες, τις δυο μέρες του μήνα που η ΑΕΚ θα αγωνίζεται εντός έδρας. Άλλωστε αυτό γίνεται και σήμερα για τρεις ή περισσότερες μέρες στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς αλλά και άλλες φορές για τις ανάγκες εκδηλώσεων του Δήμου (αγώνες δρόμου, εκδηλώσεις ΦΙΛΠΑ, ποδηλατοδρομίες κλπ.) Πριν λίγο καιρό δε, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε κυκλοφοριακή μελέτη και ο εισηγητής της δήλωσε ότι «κουμπώνει» με το γήπεδο της ΑΕΚ. Στο πεδίο αυτό σημαντική εξέλιξη είναι η πρόσφατη ανακοίνωση ότι η νέα γραμμή 4 του μετρό, θα χρησιμοποιεί τον ηλεκτρικό σταθμό του Περισσού.

Φίλες και φίλοι.
Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.

Ο τρόπος κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, ακολουθεί αυτό που συμβαίνει σήμερα σε όλο τον κόσμο. Είτε διαφωνούμε, είτε συμφωνούμε, δεν υπάρχει δυνατότητα να ανακατασκευαστεί με άλλο τρόπο το γήπεδο. Δεν υπάρχουν τα λεφτά βρε αδελφέ. Η ΑΕΚ παραχώρησε για κάποια χρόνια το οικόπεδό της και με τα ανταποδοτικά οφέλη, θα μπορεί να λειτουργεί τα ερασιτεχνικά τμήματά της και να παράγει αθλητισμό και πολιτισμό όπως έκανε τα τελευταία 92 χρόνια. Δεν το θέλουμε αυτό; Η διοίκηση του Δήμου, αντί να φροντίζει για τα δικά της ανταποδοτικά οφέλη από αυτό το έργο, στυλώνει τα πόδια κινούμενη με μοναδικό γνώμονα τις εμμονές της. Αντί να συζητά κραυγάζει και αυτό το αντιλαμβάνονται πλέον όλοι. Αντί να νοιάζεται για τους ανέργους συμπολίτες μας, τις οικογένειες που μαστίζει η οικονομική κρίση, συνεχίζει έναν μονόπλευρο πόλεμο. Ξέρετε για να κάνεις ειρήνη χρειάζονται δυο. Για να κάνεις πόλεμο αρκεί μόνο ένας.

Η καραμέλα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα έλιωσε πια. Τι σημαίνει επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό που πρέπει να φροντίσουμε είναι να βγουν όλοι κερδισμένοι από αυτή την επένδυση. Ένα κύπελλο πήρε η ΑΕΚ και ανάσανε η αγορά της πόλης, από τους χιλιάδες που πανηγύριζαν. Είναι επιχειρηματικό συμφέρον δηλαδή, ο συμμαθητής μου ο σουβλατζής στην πλατεία; Ή μήπως αυτός που γεμίζει το μαγαζί του όταν παίζει η ΑΕΚ εκτός έδρας, για να δουν ο φίλαθλοι τον αγώνα. Ή μήπως ο εμποράκος και ο περιπτεράς. Ή μήπως τα παιδιά μας που δουλεύουν σε όλους τους παραπάνω και θα δουλέψουν και στο γήπεδο.

Δεν έχω κρύψει εξαρχής, την θέση μου υπέρ της κατασκευής του γηπέδου. Μιλάω όμως ως απλώς πολίτης, γνωρίζοντας ότι πάλι θα κατηγορηθώ από αυτούς που δεν επιθυμούν να υπάρχει άλλη άποψη. Πράγματι θα υπάρξουν προβλήματα. Η ζυγαριά όμως γέρνει υπέρ. Και θα μπορούσε να γέρνει ακόμα περισσότερο, αν υπήρχε κοινή λογική. Λογική όμως δεν μπορεί να υπάρξει όταν κινούμαστε σε συγκρουσιακές επιλογές. Ελπίζω ότι δεν θα χαθεί αυτή η ευκαιρία για την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου