Powered By Blogger

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ



 
Φίλες και φίλοι.                 
Τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από τις Δημοτικές Εκλογές το 2010, χαρακτηρίστηκαν από την δυσλειτουργία του Δήμου μας, λόγω των έντονων διαφωνιών μεταξύ ημών των στελεχών της Δημοτικής Αρχής και της αδυναμίας της Δημάρχου να συνθέσει. Η πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ήταν μεγάλη (λόγω της απώλειας του φυσικού μας ηγέτη, Γιώργου Αποστολάκη) και ο καθένας από εμάς, διάλεξε τον τρόπο με τον οποίο πίστευε ότι μπορεί να δικαιώσει την επιλογή των συμπολιτών μας. Σεβόμενος την πρόταση της παράταξής μας και την απόφασή σας, προσπάθησα να αποστασιοποιηθώ από κάθε διένεξη και να προσηλωθώ στις αρμοδιότητες που μου ανατέθηκαν, για την επίλυση μικρών και μεγάλων προβλημάτων που προέκυψαν.

Πρώτα ως Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Δράσεων συνένωσα τα εννέα νομικά πρόσωπα του Δήμου μας σε ένα, σε χρόνο ικανό ώστε να λειτουργήσουν ομαλά. Ο δήμος μας, πρώτος από όλους, απέκτησε ΦΕΚ σύστασης του νέου φορέα και παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφερε να λειτουργήσει απρόσκοπτα όλες τις δομές που αυτός περιλάμβανε. Δεν σας κρύβω ότι σε αυτή την προσπάθεια αναγκαστήκαμε να πάρουμε και αποφάσεις που κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν θα επιθυμούσε. Αναγκαστήκαμε να βάλουμε αντίτιμο μισό ευρώ στην κατανάλωση καφέδων, ροφημάτων και αναψυκτικών στα ΚΑΠΗ και με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε άμεσες ανάγκες λειτουργίας των κέντρων καθώς λόγω των υψηλών οφειλών, κανένας προμηθευτής δεν δεχόταν να συνεργαστεί με τον δήμο μας. Αναγκαστήκαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην εισαγωγή των παιδιών των δημοτών μας στους παιδικούς σταθμούς και ουσιαστικά να αποκλείσουμε τα παιδιά των αλλοδαπών, με τα εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα καθώς ήταν δεδομένο ότι περίπου 120 παιδιά θα έμεναν εκτός παιδικών σταθμών, λόγω έλλειψης χώρου. Δεν παραβήκαμε όμως σε καμία περίπτωση τους κανόνες που ορίσαμε, παίζοντας με τις ανάγκες των συμπολιτών μας για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ήταν, κατά τη γνώμη μου, γενναίες αποφάσεις που έδωσαν λύσεις, σε σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε. Καθιερώσαμε νέες δράσεις όπως τον Λαϊκό Αγώνα Δρόμου Γιώργος Αποστολάκης και τον Πολιτιστικό Σεπτέμβρη, με ιδιαίτερη επιτυχία.
Αργότερα ως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών προώθησα άμεσα τη δημιουργία δύο παιδικών σταθμών (έναν στη Νέα Χαλκηδόνα και έναν στη Νέα Φιλαδέλφεια). Ξεκίνησαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2013 και θα είναι έτοιμοι μέσα στους επόμενους μήνες και η εξασφάλιση 60 ακόμα θέσεων νηπίων θα δώσει μερική λύση στο μεγάλο πρόβλημα που ανέφερα παραπάνω. Ξεκίνησε επίσης ένα μεγάλο έργο υποδομής στη Νέα Φιλαδέλφεια που αφορά τη συλλογή των ομβρίων, ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ που δίνει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα πολλών συνοικιών της πόλης. Έργα πλήρως επιδοτούμενα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Το τεχνικό συνεργείο επιλείφθηκε δεκάδων μικρών και μεγάλων θεμάτων καθημερινότητας που χρόνιζαν και ανταποκρίθηκε σε δεκάδες αιτήματα πολιτών. Εκκρεμούν βέβαια και άλλα αφού οι δυνατότητες τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και ανθρώπινο δυναμικό είναι περιορισμένες. Δόθηκε όμως προτεραιότητα με γνώμονα τεχνικά και όχι πολιτικά κριτήρια σε κάθε περίπτωση. Είχα άμεση εμπλοκή στο ζήτημα του γηπέδου της ΑΕΚ για το οποίο σε αγαστή συνεργασία με τους ανθρώπους της ομάδας, επιδιώξαμε μια νόμιμη πρόταση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της ομάδας και θα βοηθά την ανάπτυξη της πόλης.
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Δράσεων όσο και το προσωπικό του Ενιαίου Φορέα και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, γιατί ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις άμεσα και αποτελεσματικά.

 

 
Φίλες και φίλοι.
Σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές. Κατά τη γνώμη μου τα πέντε χρόνια που ακολουθούν είναι σημαντικά γιατί θα αποτελέσουν την μετάβαση από αυτή την πρωτοφανή κρίση, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία, μόνο εφόσον αυτές στηριχθούν σε γερά θεμέλια που θα βασίζονται σε αξίες και αρχές. Είναι αυτό που εγώ ονομάζω «επιστροφή στο μέλλον». Πορεία δηλαδή, προς ένα ασφαλές μέλλον με αρχές και αξίες που μας δίδαξαν οι πατέρες και οι παππούδες μας. Αυτές οι αξίες πρέπει να είναι της αξιοκρατίας και της ειλικρινούς συνομολόγησης, πολιτικών και πολιτών, για λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος του συνόλου, μακριά από κομματικές εξαρτίσεις και προσωπικές μικροπολιτικές επιδιώξεις. Αυτό το μοντέλο διοίκησης δοκιμάστηκε και πέτυχε επί των ημερών του Δημάρχου Γιώργου Αποστολάκη. Ενέπνευσε πολιτικούς και πολίτες και έφερε την πόλη σε προνομιακή θέση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό το μοντέλο θα υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις στις επερχόμενες εκλογές.
Υπολογίζω στη συμπαράσταση όλων σας, οι οποίοι πιστεύετε ότι η πολιτική δεν είναι επαγγελματική αποκατάσταση, ότι νέοι άνθρωποι πρέπει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης , ότι τα κόμματα πρέπει να αποκλειστούν από την καθημερινότητά μας. Και το βασικότερο ότι ήρθαμε για να κάνουμε κάτι και όχι να γίνουμε κάτι. Καταξίωση δεν μας δίνουν οι θέσεις που λαμβάνουμε αλλά αυτά που προσφέρουμε στον τόπο μας και τις οικογένειες μας.
 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου