Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΠΛΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Συνέντευξη στην Εφημερίδα "Χτύπος"

Μιλάει σπάνια προς τον τύπο και σπανιότερα ακόμα παραχωρεί συνεντεύξεις, στοιχεία που από μόνα τους έχουν ενδιαφέρον. Ακόμα μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτά που μας λέει ο Πρόεδρος του Ενιαίου Νομικού Προσώπου του Δήμου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, κ. Νίκος Παπανικολάου, στην πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί.

• Κύριε Παπανικολάου, πλέον οι Δήμοι Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας, αποτελούν έναν ενιαίο Δήμο. Πως εξελίχτηκε αυτή η συνένωση και γενικότερα πως βλέπετε την Διοικητική Μεταρρύθμιση του Καλλικράτη; Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συνήθως στην πατρίδα μας, κάποιοι φρόντισαν να μας οδηγήσουν στη μεγαλύτερη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση απροετοίμαστους. Αποφάσεις και εγκύκλιοι που θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί από τον περασμένο χρόνο, εκδόθηκαν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και μετά τη λήξη των προθεσμιών που έθετε ο νόμος για τις προσαρμογές στο σχέδιο «Καλλικράτης». Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες απλά να σας αναφέρω ότι στην περίπτωση του «Ενιαίου Φορέα Δράσεων» που είναι η διάδοχος κατάσταση των Ν.Π.Δ.Δ. των πρώην Δήμων Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας, η κατάσταση ήταν απελπιστική. Ενώ φροντίσαμε, ίσως πρώτοι, στις 2 Φεβρουαρίου να ψηφίσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την μετατροπή, το καταστατικό δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. στις 14 Απριλίου και πήραμε εγκεκριμένο τον προϋπολογισμό στις 17 Ιουνίου. Όπως καταλαβαίνεται, όταν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σπαταλούν 6 μήνες, είναι δύσκολο να λειτουργήσεις. Και μιλάμε για ένα νόμο που είχε ψηφιστεί από τα μέσα του 2010, άρα θα έπρεπε η κεντρική εξουσία να είναι έτοιμη.
Δεν συζητώ βέβαια για τα απαραίτητα κονδύλια. Στην πραγματικότητα δεν γίνεται κουβέντα, ούτε καν για τα χρωστούμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα νέες αρμοδιότητες, πολυέξοδες, παραχωρούνται στους Δήμους. Ακούσατε τι γίνεται φέτος με το βιβλία στα σχολεία που το υπουργείο δεν φρόντισε να εκδώσει και ταυτόχρονα ζητά, και σωστά, να μην πληρώσουν οι γονείς αφού μιλάμε για δωρεάν παιδεία. Ποιος λοιπόν και με ποιο τρόπο θα καλύψει τη δαπάνη;
Εν κατακλείδι πιστεύω ότι μπήκαμε σε ένα ρυθμό. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να περιμένουμε πολλά από την κεντρική διοίκηση στον τομέα τον οικονομικό. Μπορούμε όμως πλέον να λειτουργήσουμε και σε κάθε περίπτωση παρηγορούμε όταν σκέφτομαι τα προβλήματα που θα έχει δημιουργήσει ο «Καλλικράτης» στην επαρχία, όπου έχουν συνενωθεί μέχρι και 10 πρώην καποδιστριακοί δήμοι.
•Ένα μόνιμο ζήτημα της αυτοδιοίκησης είναι οι οικονομικοί πόροι. Σε τι κατάσταση βρίσκεστε τώρα που βιώνουμε και την οικονομική αυτή συγκυρία;
Η οικονομική κρίση αγγίζει ή μάλλον αγκαλιάζει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς όσοι διοίκησαν τα τελευταία 30 χρόνια και στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν υπολείπονται σε σπατάλη, των κυβερνώντων. Αυτό έχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε και θα το πολεμήσουμε όσο μπορούμε. Να πω και την αλήθεια, σε κάτι που αφορά τον τομέα ευθύνης μου, πολιτισμός, για παράδειγμα, δεν είναι να φέρνεις ένα μεγάλο όνομα να τραγουδήσει ή να κάνει μια θεατρική παράσταση. Πολιτισμός είναι, για τις τοπικές κοινωνίες, η ενθάρρυνση των πολιτών σου να συμμετάσχουν σε προγράμματα που θα δημιουργούν ήθος και θα παράγουν πολιτιστικό έργο στα σχολεία, τα ΚΑΠΗ, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Στην περίπτωση του Ενιαίου Φορέα Δράσεων κατανοήσαμε από την αρχή τις δυσκολίες και γι αυτό καταφέραμε να ανταποκριθούμε μέχρι σήμερα ικανοποιητικά. Μάλιστα με σημαντική περιστολή εξόδων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Είναι μια πρόκληση να μαζέψεις τα χρέη ύψους 1,5 περίπου εκατομμυρίου ευρώ των πρώην νομικών προσώπων αλλά μεγαλύτερο άγχος και πίεση μου προκαλεί το γεγονός ότι λόγω τις κρίσης που περνά το ελληνικό νοικοκυριό, πρέπει ταυτόχρονα να μπορέσεις να στηρίξεις τον συμπολίτη σου. Όχι στα λόγια στην πράξη. Να μην τον επιβαρύνεις κι εσύ με αυξήσεις, να του προσφέρεις ακόμα περισσότερες κοινωνικές παροχές. Εκεί θα δείξουμε πόσο χρήσιμοι είμαστε.
•Ένα ακόμη γενικευμένο πρόβλημα είναι αυτό με την έλλειψη προσωπικού. Ποια είναι η εικόνα στο Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας;
Λόγω τις οικονομικής κρίσης, για την οποία μιλήσαμε προηγουμένως, πιστεύω ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία η διατήρηση των κεκτημένων. Σ’ αυτό προσανατολιζόμαστε και πιστεύω θα το πετύχουμε. Χωρίς βέβαια να αφήνουμε ευκαιρίες να περνούν ανεκμετάλλευτες όπως το καλοκαίρι που στείλαμε πολλά παιδιά, δωρεάν κατασκηνώσεις. Δυστυχώς εκτός από την έλλειψη χρημάτων έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την έλλειψη προσωπικού. Ζητήσαμε την έγκριση 26 συμβάσεων ορισμένου χρόνου και εγκρίθηκαν μόλις 5, τις οποίες χρησιμοποιήσαμε όλες στους παιδικούς σταθμούς. Έχουμε ζητήσει από τον Φεβρουάριο την έγκριση 31 συμβάσεων έργου και δεν έχουμε ακόμα καμία απάντηση. Σας θυμίζω ότι με συμβάσεις έργου, λειτουργούν όλα τα πολιτιστικά – επιμορφωτικά προγράμματα (μουσικής, θεάτρου, μπαλέτου κλπ) και πολλά αθλητικά (ρυθμική κλπ). Συμβάσεις της Γ.Γ. Αθλητισμού που κανονικά θα έπρεπε να έχουν έρθει από τον Ιούνιο δεν ήρθαν. Στα πλαίσια αυτά θα θεωρήσω μεγάλη επιτυχία να διατηρήσουμε τα προγράμματα και να μην κάνουμε αύξηση στα δίδακτρα. Θέλω να ξέρουν οι συμπολίτες μας ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε, όπως το καλοκαίρι που με σωστό χειρισμό, καταφέραμε να προσφέρουμε το πρόγραμμα της δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης στα παιδιά του δημοτικού, 35% οικονομικότερα από πέρυσι.
Επομένως θα ρίξετε και το βάρος σας προς αυτήν την κατεύθυνση;
Νομίζω ότι από τις προηγούμενες απαντήσεις είναι σαφές. Στη σημερινή επίθεση που δέχεται ο πολίτης, είναι καθήκον μας να σταθούμε πλάι του. Η κοινωνική πολιτική πρέπει να είναι βασική μας προτεραιότητα. Όλες οι δομές που σήμερα διαχειρίζεται ο Ενιαίος Φορέας έχουν κοινωνική διάσταση. Προσχολική Αγωγή, ΚΑΠΗ, Πολιτισμός, Αθλητισμός και η σωστή διαχείριση και λειτουργία τους, θα αποτελέσει μεγάλη ανακούφιση για τους συμπολίτες μας. Από την πλευρά μου υπόσχομαι αυτό ακριβώς, ότι θα τα διαχειριστούμε και θα τα λειτουργήσουμε με αίσθημα ευθύνης και αξιοκρατικά. Έχω την αίσθηση ότι μέχρι σήμερα είμαστε σε καλό δρόμο. Έλεγα όμως και κατά τη διάρκεια της διοίκησής μας στη Νέα Χαλκηδόνα ότι θα κριθούμε για τα πεπραγμένα μας από τους συμπολίτες μας και κάθε μέρα κινούμε με γνώμονα αυτό. Δεν ζητώ ούτε πίστωση χρόνου ούτε υπομονή. Είμαι εδώ και 9 μήνες με σηκωμένα μανίκια και δεν θα τα κατεβάσω για τα επόμενα 3 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου